לקביעת צינתור או ביקור במרפאה: 058-5518401
מייל: contact@yaronarbel.com
לקביעת צינתור או תור פרטי: 058-5518401
מייל: contact@yaronarbel.com
ייעוץ ליפידים
כולסטרול הוא חומר שומני חיוני הנמצא בכל תאי הגוף, ומשמש לבניית תאים חדשים, להפקת הורמונים (ויטמין D, טסטוסטרון וכו'). הוא מיוצר בעיקר בכבד ומועבר בזרם הדם על ידי חלקיקים שנקראים ליפופרוטאינים. למרות שהגוף זקוק לכולסטרול, רמתו הגבוהה בדם עלולה לגרום לנזקים חמורים לכלי הדם וללב. מצב של עודף רמות כולסטרול בדם נקרא היפרכולסטרולמיה, והוא מהווה גורם סיכון מרכזי לטרשת עורקים, שעלולה להוביל להתקף לב או לשבץ.
אחד האתגרים בכולסטרול גבוה הוא שמדובר ב"מחלה שקטה" - אנשים אינם חשים בתסמינים ברורים עד שנגרם נזק משמעותי לכלי הדם. בין הסכנות המרכזיות ברמות גבוהות של כולסטרול הן מחלות כלי דם טרשתיות, הנגרמות בעיקר עקב שקיעת כולסטרול בדפנות העורקים. תהליך זה יכול להתחיל כבר מגיל צעיר, ובמקרים חמורים הרובד הטרשתי עלול להיקרע וליצור קריש דם שעלול לחסום את זרימת הדם ולהוביל לאירוע לב או לשבץ מוחי.
רוב הכולסטרול (כ-80%) מיוצר בגוף, ורק כ-20% מגיע מהמזון. ישנם שני סוגים עיקריים של כולסטרול: LDL הידוע גם כ"כולסטרול הרע" ו – HDL המכונה גם "הכולסטרול הטוב". הכולסטרול הרע (LDL) נוטה לשקוע בדפנות כלי הדם וליצור פלאק, אשר יכול לגרום לחסימת כלי דם, התקפי לב ושבץ מוחי. לכן, חשוב לשמור על רמות נמוכות של LDL בדם. ה- HDL תפקידו לספוג את שאריות הכולסטרול הרע ולהעבירו לכבד. בחיות וילדים, רמות הכולסטרול הLDL שלהם מאוד נמוך (20-50 מ"ג). כמבוגרים, רמות הכולסטרול שלנו עולות לרמות לא נחוצות ואף מסוכנות.
כדי להוריד את רמות הכולסטרול הרע, יש להימנע ממזונות עשירים בשומן רווי ושומן טרנס כמו מוצרי חלב עתירי שומן, בשר מעובד, אוכל מטוגן ומאפים. יש לצרוך מזונות עשירים בשומן חד בלתי רווי כמו שמן זית, אגוזים ושקדים, וכן סיבים תזונתיים מפירות, ירקות ודגנים מלאים. רמות גבוהות של כולסטרול בדם מעל 200 מ"ג לד"ל נחשבות למסוכנות, ולחלק מהמטופלים הסכנה מתחילה כבר מרמה נמוכה יותר אם יש להם גורמי סיכון נוספים (עישון, סוכרת, יתר לחץ דם, סיפור משפחתי של מחלות לב וכו'). רמות גבוהות אלו מעלות את הסיכון למחלות כלי דם, מחלות לב, שבץ מוחי, טרשת עורקים ועוד.